Τι θέση έχει η Τέχνη σε ένα Φεστιβάλ Επιστήμης; Στην εναρκτήρια ομιλία του πρώτου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Θεσσαλίας, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 18.30, ο δρ Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα μας δώσει την αφορμή να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα, και να αναλογιστούμε τη διαχρονική σχέση της Τέχνης με την επιστήμη της Ιατρικής.
Πώς η Ιατρική συναντά, εμπνέει ή συμπληρώνει την Τέχνη;
Ο δρ. Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου, με μια μακρά ερευνητική πορεία στο πεδίο της πνευμονολογίας και πάνω από 400 διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η μελέτη των επιδημιών στη χώρα μας, η παθοφυσιολογία των νοσημάτων του πνεύμονα και οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είναι κάποια από τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα- ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η ιστορία της Ιατρικής και η κοινωνική διάσταση της φυματίωσης.
Και τι είναι η τέχνη, αν όχι ένα ζωντανό αποτύπωμα της ιστορίας; Τα μεταδοτικά νοσήματα από πολύ παλιά τρόμαζαν τους ανθρώπους. Η επίδραση που ασκούσαν στις τέχνες, στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία ήταν αλληλένδετα με τη γνώσεις της εποχής για τα αίτια τους ή την ανακάλυψη της κατάλληλης θεραπείας. Η φυματίωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που αποτελούσε «δείκτη» της φτώχειας και ήταν αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετανάστευση και τη μετακίνηση πληθυσμών. Η ασθένεια έχει αφήσει το στίγμα της στο τραγούδι, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για περισσότερους από τρεις αιώνες, και οι συνθήκες που ευνοούν την μετάδοσή της υπάρχουν ακόμα και τώρα στη χώρα μας.
Ποιά συναρπαστικά σημάδια έχει αφήσει αυτή η ασθένεια και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της, πάνω στην τέχνη; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί, ανοίγοντας την αυλαία του πρώτου Thessaly Science Festival!
Τίτλος δράσης: Όταν η Ιατρική συναντά την Τέχνη || Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου, 18.30 || Αίθουσα: Θεσσαλικό Θέατρο|| Ομιλία ||