30 χρόνια δημιουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντούν το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Ελλάδα
Tο πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo-Επιστήμη Επικοινωνία. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014 με την επωνυμία Athens Science Festival σε συνεργασία με άλλους φορείς και σταδιακά καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός της πόλης, ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά όχι μόνο την Eπιστήμη αλλά και την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.
To Athens Science Festival έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές επιστήμης στην Ελλάδα καθώς, από την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 5.000 επιστημονικοί συνεργάτες, 590 ομιλητές, 250 καλλιτέχνες, 1400 εθελοντές και 107.000 επισκέπτες. Το γεγονός αυτό, η αγάπη και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το κοινό περιβάλλει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στην προβολή επιστημονικών ανακαλύψεων, εφαρμογών της τεχνολογίας και καινοτόμων δράσεων στους πολίτες, ώθησε τη SciCo στη δημιουργία αντίστοιχων Φεστιβάλ Επιστήμης σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, και την Λεμεσό της Κύπρου.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιδίωξε και κατέφερε να φέρει το πολιτιστικό αυτό γεγονός στους πολίτες της κεντρικής Ελλάδας και ταυτόχρονα να γιορτάσει μαζί τους την επέτειο της δημιουργίας του. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί ένα από τα νεότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός κόμβος καινοτομίας και έρευνας της χώρας με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κεντρικής Ελλάδας και τη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Η δημιουργική του πορεία αναδεικνύει όλες τις αξίες που πρεσβεύει το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, και γι’αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση το γεγονός ότι η διεξαγωγή του πρώτου Thessaly Science Festival συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια δημιουργίας του.
Αναζητώντας χώρους για τη φιλοξενία των δράσεων του πρώτου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στη Θεσσαλία, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά μας η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων που ενστερνίστηκε αμέσως το όραμα, τις αξίες και την σημασία του Φεστιβαλ για την πόλη και παραχώρησε το «Μύλο του Παππά» για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενα χώρο πολιτισμού στο κέντρο της Λάρισας, που για χρόνια αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της.
Το Thessaly Science Festival φιλοδοξεί να αναδείξει στους πολίτες την άρρηκτη σύνδεσή της επιστήμης και της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή. Επιμέρους στόχοι του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, να προσφέρει απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά ζητήματα, να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και φυσικά να εμψυχώσει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Thessaly Science Festival φιλοδοξεί να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.
Για τρεις ημέρες, οι κάτοικοι και τα σχολεία της περιοχής θα εξερευνήσουν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή, ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της.
Το Thessaly Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
To Φεστιβάλ τελεί υπο την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.