Πόσα από τα φάρμακα, τα φυσικά συντηρητικά, τα σαπούνια και τις χρωστικές που χρησιμοποιούμε καθημερινά προέρχονται από φυτά; Όμως στην προσπάθεια μας να παράγουμε όλες αυτές τις χρήσιμες ουσίες σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή καταστρέφουμε την βιοποικιλότητα των φυτών. Η ομάδα του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχεται στο Thessaly Science Festival από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, για να μας εξηγήσει με βιωματικά πειράματα επίδειξης πώς η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει τη λύση στο πρόβλημα με εναλλακτικές μεθόδους.
Η βιοτεχνολογία ως εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος
Όπως θα μας εξηγήσουν η Δρ. Νταντάμη, Βιολόγος και ο Δρ. Γκαραγκούνης, Βιοχημικός, η βιοτεχνολογία δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά μάλλον σύμμαχο στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας αποτελεί το κλειδί για να καταλάβουμε καλύτερα πώς τα φυτά μας παρέχουν τα επιθυμητά προϊόντα αλλά και πώς μπορούμε να τα παράγουμε με τρόπους πιο φιλικούς στο περιβάλλον.
Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα φυτό να… «κοκκινίζει σαν πατζάρι»;
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων επίδειξης, θα χρησιμοποιήσουν απλές μεθόδους για να μας δείξουν πώς η βιοτεχνολογία μπορεί να αλλάξει το χρώμα ενός φυτού καπνού! Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων αυτής της διαρκώς εξελισσόμενης επιστήμης, η οποία βυθίζεται στα ενδότερα της λειτουργίας του DNA των φυτών και μας δίνει πολύτιμες γνώσεις για την αειφόρο παραγωγή τροφής και φαρμάκων.
Ελάτε να μάθετε περισσότερα για τις εκπληκτικές ιδιότητες των φυτών στο χώρο πειραμάτων επίδειξης του Thessaly Science Festival!
Τίτλος δράσης: Φυτά: Εργοστάσια τροφής, φαρμάκων και χρωμάτων || Ημερομηνίες: 11-13 Οκτωβρίου || Πειράματα επίδειξης ||